کلافه از دعوای بچهها به بیرون از پنجره چشم دوخته بود. این پنجمین باری بود که در طی یک روز با هم دعوا کرده بودند و او برای چندمین بار قاضیشان شده بود. بچهها هم در کلافگی دستکمی از او نداشتند، بیحوصله بودند و بیبرنامه. حق هم داشتند مگر در خانه آپارتمانی که بهزور به 70 متر میرسد چقدر جا برای کنجکاوی و بازی داشتند؟ اصلاً مگر میشد بدون دلخوری همسایه طبقه پایین ساعتی به جستوخیز بپردازند؟ بچهها بودند و کوهی از انرژی تخلیه نشده که گاهی در شکل بهانههای واهی سرباز میزد. ناگهان متوجه تغییر بنر تبلیغاتی بیلبورد مقابل منزلشان شد. بنری که با تک جمله تأکیدیاش یعنی «فرصتهای بر آبرفته!» انگار داشت او را مخاطب قرار میداد. به نظرش آمد که کائنات دقیقاً میخواهند همین پیام را به او مخابره کنند. بله او فرصت تابستان بچهها را با بهانههای واهی مانند مشغلههای زیاد کاری بر آبداده بود و تابستانی که قرار بود بعد از نه ماه تحصیل برایشان بسیار جالب و جذاب باشد، را تبدیل به روزهای کشدار و پر از اعصاب خوردی کرده بود.
فراگیری مهارتهایی غیر از مهارتهای موردنظر در اداره آموزشوپرورش برای تمام سنین بهویژه نوجوانان لازم و ضروری است. به عقیده بسیاری از کارشناسان تربیتی مهارتآموزی کودکان و نوجوانان میتواند اثرات مثبت و کاربردی زیادی در زندگی آنها داشته باشد که در ادامه به آنها میپردازیم:
1- تجربه معاشرت در محیطهای متنوع: این موضوع بهویژه درباره فرزندانی که زیاد اهل اجتماعات دوستی نیستند، میتواند بسیار حائز اهمیت باشد. افراد در کلاسهای مهارتآموزی میتوانند فارغ از ضوابط انضباطی مدرسه با همسالان خود ارتباط بگیرند. بسیار روشن است که ارتباطات در توسعه شخصیت اجتماعی افراد مؤثر است.
2- مهارتآموزی: هدف اصلی بیشتر کلاس، فراگیری یک نوع مهارت است. این مهارتها میتواند در شاخههای متنوع از زندگی فرد صورت بگیرد؛ اما آن چه مهم است، این است که مهارتی که فرد یاد میگیرد میتواند سنگ بنای زندگی او در آینده نیز باشد. بیشتر نوابغ موسیقی، نقاشی و حتی ورزشی، از سنین بسیار پایین اقدام به فراگیری مهارت موردنظر خود کردهاند و جوانیشان را در حال آموزش و تمرین بیشتر بودهاند. داخل پرانتز بگویم، مهارتآموزی در هر سنی میتواند اتفاق بیفتد. پس اگر زحمت بردن بچهها به کلاسهای تابستانی را بر عهده میگیرید، سعی کنید در همان فرصت زمانی، کلاسی برای آموزش مهارت جدیدی برای خودتان دستوپا کنید. نگران عنصر تأثیرگذار وقت هم نباشید. اسنوا با کمپین جدیدش تحت عنوان "فرصتهای بر آبرفته" نوید مدیریت بهتر و بیشتر زمان را میدهد.
3- استعدادیابی: والدین باید به کلاسهای تابستانی بهعنوان یک کارگاه آزمونوخطا نگاه کنند. یعنی به فرزندانشان اجازه دهند که برای چند بار هم که شده خطا کنند، تا بتوانند راه درست زندگیشان را پیدا کنند. در واقع هیچ قانون نوشته شده و یا نشدهای وجود ندارد که والدین و فرزندان را ملزم کند که حتماً باید در کلاسهای فراگیری یکزبان دیگر شرکت کنند. این که فردی علاقه به یادگیری زبان دیگری دارد یا خیر، به مقتضیات روانی و شخصیتیاش بستگی دارد. افراد میتوانند گاهی در تشخیص علایق خود دچار اشتباه و حتی جو زدگی شوند! فرصت کلاسهای تابستانی این امکان را به فرزندان میدهد که با عواقب کمتری دست به آزمون و خطای علایق خود بزنند. بدیهی است چنین فردی در دوران کودکی و نوجوانی این فرصت را ازدستداده باشد، در دوران سرنوشتساز جوانی نمیتواند بهخوبی از عهده تصمیمگیریهای شخصی برآید.
4- رشد تواناییهای فردی: این که رشد در چه سطحی از تواناییهای فرزندان و یا افراد صورت میگیرد، رابطه بسیار مستقیمی با نوع مهارت فراگرفته شده دارد. مثلاً در مهارتهای ورزشی هر فرد در کنار رشد توانایی هماهنگی عصب و عضله به تقویت عضلات و افزایش چابکیاش نیز پرداخته میشود. این موضوع بهویژه در کلاسهای ورزشی به بهبود عملکرد سیستم بدنی فرد منجر میشود؛ اما رشد تواناییها تنها در کلاسهای ورزشی اتفاق نمیافتد. مثلاً هنرجویان موسیقی برای هماهنگ نواختن و درست ضربگرفتن باید به مهارت دقیق و بالایی از هماهنگی عصب و عضله دست پیدا کنند. این هماهنگی حاصل تشکیل پیوندهای جدید عصبی در سیستم اعصاب فرد است. رشد توانایی تشخیص رنگ برای هنرآموزان نقاشی نیز یکی دیگر از تواناییهای ذاتی افراد است که پیوندهای دیداری و حافظه را گسترش میدهد. خلاصه کلام با قراردادن فرزندان در محیطهای مهارتآموزی ضمن این که آنها یک مهارت را فرامیگیرند، تواناییهای عمومیشان را نیز بالا میبرند که ممکن است در آینده در جنبههای متنوعی از زندگیشان کارگشا باشد.
ماهی را هر وقت از آب بگیرید، تازه است!
ما میدانیم که ثبتنام بچهها در کلاسهای فوقبرنامه زمان زیادی از وقت والدین را میگیرد. مسئله رفتوآمد فرزندان و حتی زمانهای تمرین خانگی از عواملی است که والدین پر مشغله را برای ثبتنام بچهها در کلاسهای فوقبرنامه آموزشی دو دل میکند. اما باید بدانید که تمام روزها و ساعتهای اکنون زندگی فرزندتان، فرصتهای تکرارنشدنی آنهاست و این شما هستید که باید تلاش کنید تا این فرصتها را مانند این سه ماه تعطیلی بر آب ندهید! به نظر میرسد یک راه دو سر برد برای حل این مسئله وجود دارد. اسنوا بهعنوان طراح و مجری تولیدات تکنولوژیک با رویکردهای تحول در سبک زندگی این بار به کمک والدین پر مشغله آمده است. کمپین جدیدش با عنوان "فرصتهای بر آبرفته" راههای برونرفت از انحصار زمانی را پیشنهاد میدهد که میتواند نویدبخش تحول عظیم در برنامهریزی و زمانبندی والدین باشد.
نگران نباشید انتخاب یک کلاس برای فرزندتان و ادامهدادن آن در طول سال تحصیلی میتواند تا حدی جبرانکننده این غفلت شما باشد. مضاف این که اکثر کلاسهای مهارتآموزی در آغاز فصل مدارس باتوجهبه کمرنگشدن استقبال محصلان، تخفیفات ویژهای را در نظر میگیرند. از طرف دیگر چون کلاسها نسبت به فصل تابستان خلوتتر میشود، استاد وقت بیشتری برای سروکله زدن با شاگردانش پیدا میکند و همین موضوع به افزایش بهبود فراگیری مهارت از سوی فرزندتان منجر میشود.
بنابراین، میبینیم که دوران رشد بچهها، دوران طلایی زندگی آنهاست و برای اینکه بتوانیم زمان بیشتری را صرف آموزش و پرورششان کنیم، لازم است برخی از کارهای غیرضروری را که میتوان امروزه با ابزارهای دیگری انجام دهیم، حذف کنیم تا فرصتهای بر آبرفته کمتری داشته باشیم و از زمان آزادی که به دست میآوریم در جهت رشد و شکوفایی استعدادهای فرزندانمان استفاده کنیم. باید امیدوار بود که اسنوا مانند گذشته و آنچه که در کمپین این "ماشین دو در است"، ارائه داد، بتواند با ارائه کمپین "فرصتهای بر آبرفته"زمان زیادی را برای کاربرانش بخرد که در نهایت به رشد و شکوفایی بیشتر و بهتر فرزندان این خاک و بوم بینجامد.