ام بی ای نیوز: فعالان کسب و کارهای استارت آپی در فضای مجازی خواستار اعلام اسامی شرکتهای دانش بنیان و استارت آپی که از صندوق نوآوری و شکوفایی وام دریافت کردهاند شدند.
به گزارش خبرنگار مهر، فعالان حوزه کسب و کارهای فضای مجازی با انتقاد از عملکرد صندوق نوآوری و شکوفایی در اعطای تسهیلات به شرکتهای دانش بنیان و استارت آپها، خواستار اعلام اسامی شرکتهای دریافت کننده وام از سوی این صندوق شدهاند. موج انتقادات به اقدامات تسهیل گرانه صندوق نوآوری و شکوفایی که قرار بود معطوف به شرکتهای دانش بنیان باشد به این دلیل است که این حمایتها هم اکنون شامل استارت آپهای بزرگی میشود که دیگر استارت آپ نیستند و با سودآوری بالا به کار تجارت مشغولند.
مطالبه اعلام فهرست وام گیرندگان در حالی در شبکههای اجتماعی از سوی فعالان این بخش اعلام شده که علی وحدت رئیس هیأت عامل صندوق نوآوری و شکوفایی به تازگی گفته است که نزدیک سه سالی که در این صندوق مشغول به کار بوده، نزدیک ۱۳ هزار میلیارد تومان در قالب تسهیلات در اختیار شرکتهای دانشبنیان و شرکتهای استارتآپی بزرگ که مجوز دانش بنیانی داشتهاند قرار گرفته اما این استارتآپها علاقهای به عنوان شدن نامشان به عنوان تسهیلاتگیرنده ندارند!
یکی دیگر از فعالان کسب و کارهای فضای مجازی نیز در این باره نوشت: «درخواست داریم علاوه بر اسامی، شرایط و نرخ تسهیلات و تضامین مورد نیاز هم اعلام شود تا مشخص شود که رانت در کار نبوده است. شنیده شده که این تسهیلات با هدف حمایت از مجموعههای خاص بوده و برخی شرکتهای استارت آپی بزرگ، صدها میلیارد تومان از این تسهیلات استفاده کردهاند.»
فرشاد وکیل زاده دبیر اتحادیه کشوری کسب و کارهای مجازی نیز در این باره در توئیتر نوشت: «به عنوان یک فعال صنفی خواهان شفافیت کامل در مورد ۱۲ هزار میلیارد تسهیلات اعطا شده، مبلغ و نرخ تسهیلات، مدت زمان استراحت و تقسیط آن هستم. آیا صرفاً حلقه نزدیکان از رانت احتمالی برخوردار شدهاند؟ و آیا این رانتها منجر به تشدید انحصار اکوسیستم نمیشود؟»
در این راستا رئیس هیأت مدیره سازمان نظام صنفی رایانهای استان تهران نیز در نامهای به علی وحدت رئیس هیأت عامل صندوق نوآوری و شکوفایی خواستار اعلام اسامی شرکتهای استارتآپی دریافت کننده وام شد.
در این نامه با اشاره به انتشار اخباری مبنی بر اعطای وام ۵۰ میلیارد تومانی به شرکتهای استارتآپی و عدم تمایل برخی از این شرکتها به انتشار نامشان، آمده است که «این موضوع به ابهام قابل تأمل در میان فعالان کسب و کار تبدیل شده و متعاقب آن بحثهای متعددی نیز در خصوص هویت دریافتکنندگان وام و دلیل اتخاذ این رویکرد شکل گرفته که عمدتاً بی پاسخ ماندهاند.»
همچنین در این نامه خطاب به علی وحدت تاکید شده که «قابل توجه بودن حجم ریالی وامهای اعطایی در دوران تصدی جنابعالی که بیش از ۱۲ هزار میلیارد تومان اعلام شده از یک سو موجب خوشحالی اکوسیستم استارتآپی به دلیل حمایتهای صورت گرفته، میشود اما از سوی دیگر نگرانیهایی را در خصوص نحوه توزیع و میزان اثربخشی آن به وجود آورده است.»
سازمان نظام صنفی رایانهای استان تهران در این نامه به عنوان نماینده بخش خصوصی در حوزه کسب و کارهای آنلاین و اقتصاد دیجیتال، خواستار انتشار شفاف نام شرکتهای دریافت کننده وام و مبالغ دریافت شده را به منظور تنویر افکار صاحبان کسب و کار در این حوزه به عنوان حوزه پیشگام در زمینه شفافیت و مبارزه با فساد شده تا گامی در مسیر توسعه اقتصاد کشور برداشته شود.
در همین حال امیر ناظمی رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران نیز در توئیتی با انتشار نامهای از سوی این سازمان به صندوق نوآوری و شکوفایی، پیشنهاد اعلام فهرست اسامی شرکتها و کسب و کارهای دریافت کننده وام از این صندوق را در راستای ایجاد شفافیت به عنوان یکی از مدرن ترین ابزارهای دولتها در عرصه حکمرانی مطلوب، مطرح کرده است.
به گفته وی، توسعه از فرآیندهایی مانند شفافیت و مشارکت آغاز میشود و شرکتهای دریافت کننده تسهیلات باید از فرآیند شفاف و «برابری برای همه» عبور کنند.
در این زمینه سیاوش ملکی فر معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی در گفتگو با خبرنگار مهر تاکید کرده است که «تمامی استارت آپهای بزرگ که تاییدیه دانش بنیان را گرفتهاند، مشمول دریافت تسهیلات از صندوق نوآوری هستند. استارتآپهای بزرگ و شرکتهای دانش بنیان در لیست ۶ هزار تایی معاونت علمی قرار دارند و میتوانند تا سقف ۵۰ میلیارد تومان از صندوق نوآوری تسهیلات دریافت کنند.»
با این وجود و در پی انتقاداتی که در این خصوص منتشر شده و نیز ادامه مطالبات عمومی برای انتشار لیست دریافت کنندگان وام، مطابق آنچه که در صفحه توئیتر صندوق نوآوری و شکوفایی آمده است، علی وحدت گفته که پس از استعلام از نهادهای نظارتی، اسامی شرکتهای دریافت کننده تسهیلات را اعلام خواهد کرد.