ام بی ای نیوز: زیست اپ یک سامانه هوشمند جهت تفکیک زبالهها در منزل است که فعالیت خود را از سال 1396 آغاز کرده است. زیست اپ یک ابتکار و نوآوری در راستای پاک نگهداشتن محیط زندگی و تلاش برای کاهش آلودگی و بازگردانی مواد گرانبهای قابل بازیافت به چرخه مصرف است. ام بی ای نیوز به منظور دریافت اطلاعات دقیقتر درباره این سامانه هوشمند گفتگویی با احمد قلی زاده بنیانگذار و مدیرعامل اپلیکیشن زیست اپ داشته که در ادامه میخوانید.
درباره زیست اپ برایمان بگویید؟
زیست اپ، اپلیکیشینی لوکیشن محور است که مخاطبان پس از ثبت درخواستشان به یک راننده معرفی و وصل میشوند. از طریق این اپلیکیشین مخاطبان درخواست تحویل زبالههایشان را ثبت و به اولین رانندهای که امکان انجام کار را دارد وصل میشوند. در این بین مشخصات راننده برای کاربر ارسال میشود و به او اطلاع داده میشود که نفر چندم در صف انتظار است. اگر کاربر برای اولین بار از اپلیکیشین استفاده کند، راننده حین دریافت زبالهها دو گل به همراه گلدان و کیسه زباله به رسم هدیه به آن اهدا میکند. راننده به میزان تعداد کیسه زبالههای کاربر به او کیسه زباله جدید اهدا میشود. در این بین کاربر پس از تحویل هربار زباله به ما، سکههای درون اپلیکیشینی به عنوان امتیاز دریافت میکند. سکهها نقش پول نقد را بازی میکنند. کاربر هم میتواند سکه را بصورت نقدی دریافتو هم میتواند به ازای پول خود از کالاها و خدمات فروشگاهی زیست اپ خرید کند. برای مثال: کاربر میتواند به ازای سکههای خود بسته اینترنتی و یا شارژ تلفن همراه از فروشگاه زیست اپ خریداری کند. علاوه براین موارد، کاربر در صورت تمایل میتواند به ازای سکهها گلدان به همراه گل نیز دریافت کنند. کاربر با مراجعه به فروشگاه تصاویر گلها را مشاهده و انتخاب میکند. در حال گسترش تعداد گلها و گلدان هستیم که مخاطبان دامنه انتخاب بیشتری را داشته باشند.
خرید آنی از دیگر قابلیتهای اپلیکیشن است. در این حالت کاربر همزمان با ثبت درخواست از امکانات اپلیکیشن مطلع و اگر درخواستی داشته باشد، همزمان با تحویل زباله، محصول خریداری شده نیز به او تحول داده میشود. در این حالت مخاطب هزینه حمل جداگانهای پرداخت نمیکند. زیست اپ فعلا در تهران فقط در منطقه دو فعال است و شهردار منطقه نیز به خوبی با ما همکاری کرده است، جا دارد از ایشان تشکر کنیم. کاربران در نجف آباد اصفهان و فلاورجان همدان نیز میتوانند از زیست اپ استفاده کنند. نمایندگی از این شهرها از پلتفرم زیست اپ استفاده میکنند و درآمد حاصله نیز برای خودشان است. امیدواریم به زودی به شهرها و مناطق دیگر تهران نیز وارد شویم.
ایده زیست اپ از کجا نشات میگیرد؟
با اینکه یازده سال کارمند یکی از وزارتخانههای دولتی بودم همیشه میخواستم کاری متفاوت انجام دهم. کاری که هزینههای زندگی عموم مردم را کاهش و برای آنها درآمدزایی هم داشته باشد ( اهدای کیسههای زباله باعث کاهش هزینه زندگی کاربران اپلیکیشن شده است). برای تحقق هدفم به ایدههای مختلفی فکر کردم تا به ایده ورود به صنعت بازیافت رسیدم. صنعتی که به زودی تبدیل به پردرآمدترین صنعت در جهان خواهد شد. زیست اپ با اجرای تفکیک زباله و آموزش به کاربران به محیط زیست کمک بسزایی میکند. در تلاش هستیم که به زودی کارخانهی بازیافت زباله تاسیس و زبالههای جمع آوری شده را خودمان بازیافت کنیم. در ایران به بازیافت زباله اهمیت چندانی داده نمیشود و تکنولوژی روز دنیا وارد آن نشده است.
نکاتی که به آنها اشاره کردم باعث شد که تصمیم به اجرای ایدهی زیست اپ بگیریم. ایدهای که از اواخر سال 96 شروع و در سال 97 به مرحله بهره برداری رسید.
مخاطبان اصلی زیست اپ چه کسانی هستند؟
مخاطبان وسیعی میتوانند از زیست اپ استفاده کنند. کسانی که در منزل، اداره، مغازه و... زبالههای را تولید و نیاز به دفع آنها دارند. زیست اپ یار محیط زیست است. در نتیجه به منظور کمک به محیط زیست تمامی زبالههای خشک حتی آنهایی که قابل بازیافت (پارچه و...) نیستند، توسط ما جمع آوری میشوند. امیدواریم به زودی توان تحویل زبالهها تر را هم از کاربران داشته باشیم. زبالههای که میتوان تبدیل به کود و از آن در تهیه گلدانها استفاده کرد. تفکیک زباله توسط کاربران نیاز به آموزش دارد. اپلیکیشن زیست اپ از روز اول راه اندازی تا به امروز تغییرات داشته است. این تغییرات براساس نیازهای مخاطبان و بازخوردهای دریافتی از طرف آنها بوده است. فروش آنی، فروشگاه و... همگی بعدا به اپلیکیشین اضافه شدند. برای مثال: چندی پیش ایدهی خرید مستقیم از کشاورز و ارسال به کاربر را اجرایی کردیم. در این حالت هم به کشاورز کمک شد هم کاربر کالاها را با قیمت مناسب دریافت میکند. همچنان درحال اجرای ایدههای مختلف در اپلیکیشین هستیم. اگر دولت هم با ما همکاری کند، به نظرم اتفاقات خوبی در حوزه محیط زیست رخ خواهد داد. اگر شهرداریها با ما همکاری کنند، هزینه قابل توجهای از پسماند آنها کم خواهد شد. در تهران نزدیک به 40 درصد زبالههای خشک تفکیک نشده و با تر جمع آوری و دفع میشوند. چنین درصدی به راحتی میتواند تبدیل به سرمایه شده و تفکیک درست آنها به محیط زیست کمک خواهد کرد. درتلاش هستیم که با ارگانهای مربوطه تعامل و کار را وسعت دهیم. امیدواریم به زودی کار را به جایی برسانیم که دیگری ارگانی مانع فعالیت ما نشود. در نظر داشته باشید که ما حمایت مالی نمیخواهیم فقط از ارگانها بخصوص محیط زیست میخواهیم که از ما حمایت کند. باید برای بهتر شدن حال محیط زیست مان با هم تلاش کنیم. در حال حاضر خبرهای بسیاری از انباشت زباله در مناطق گردشگری منتشر میشود، اگر از استارتاپهای مثل زیست اپ حمایت شود، مخاطبان نیز حتما آموزش دیده و دیگر زباله را در طبیعت رها نمیکنند. همچنین طرح تفکیک زباله از مبدا مدتها مطرح شده اما فقط سه درصد آن اجرایی شده است. نکته جالب این است که برخی از کاربران ما وقتی به سفر میروند نه تنها زباله را در طبیعت رها نمیکنند بلکه آن را با خود حمل و به زیست اپ تحویل میدهند. اگر اپلیکیشینهایی مانند زیست اپ سراسری اجرا شود، کاربر دیگر نیاز به برگردان زباله ندارد و در همان مکان زباله را تحویل میدهد.
آیا زیست اپ رقبایی در بازار ایران دارد؟ درباره مزیتهای زیست اپ برایمان بگویید؟
بله رقبایی پس از ما وارد بازار شدهاند. البته تعدادی هم وارد اما به مرحله اجرا نرسیدند. سرویس آنلاین یکی از مزیتهای زیست اپ است. علاوه براین ما کاربران را محدود به زمان مشخصی برای تحویل زبالهها نمیکنیم. ساعت دقیق تحویل مشخص میشود. مخاطبان میتوانند زمان تحویل لغو و زمان جدیدی را ثبت کنند. تیم پشتیانی قوی ما را حمایت میکند. کیفیت و مبالغ هدایای اهدای توسط زیست اپ هم بهتر از رقبای آن است.
برای تبلیغات و معرفی اپلیکیشن چه اقداماتی را انجام داده و میدهید؟
فعلا پروموترهایی ما را همراهی و با ارتباط مستقیم با مخاطبان اپلیکیشن را معرفی میکنند. در این معرفی هدایایی مانند گل نیز به افراد داده میشود. پروموترها در خیابانها، درب منازل و مدارس با مخاطبان ارتباط برقرار میکنند. استقبال در مدارس قابل توجه بوده و حین معرفی زیست اپ در مدارس هدایای نیز به افراد اهدا شده است. امسال تصمیم داریم معرفی در مدارس را گسترده تر اجرا کنیم و اگر امکان داشت زنگی به نام زیست اپ در مدارس ایجاد کنیم. در این زنگ درباره مسائل محیط زیست، پسماند و عواقب آن برای دانش آموزان صحبت و به آنها تکالیفی داده میشود. در این زنگ به دانش آموزان برتر نیز هدایایی داده خواهد شد. برای اجرای این کار نیاز به دریافت مجوز داریم. نزدیک به 400 مدرسه در منطقه دو وجود دارد که اگر بتوانیم دانش آموزان را آموزش دهیم، کمک بسزایی به محیط زیست کردهایم. زیست اپ در تلاش است که موضوع تفکیک زباله را آموزش دهد.
زبالههای دریافتی را چه میکنید؟
ما زبالههای را تفکیک نشده دریافت میکنیم. نزدیک به 16 زباله خشک در اپلیکیشن مشخص شده که باید تفکیک و به شرکتهای مرتبط فروخته شوند. زبالهها پس از بازیافت دوباره وارد چرخه تولید میشوند. هدفمان واردات آخرین تکنولوژی روز دنیا برای تفکیک زباله است. امیدواریم بتوانیم شهرک بازیافت تاسیس و خودمان بتوانیم بازیافت را انجام دهیم. در حال حاضر روزانه 200 درخواست در اپلیکیشن ثبت میشود. البته اگر امکانات ما بیشتر بود، تعداد این درخواست بیشتر هم میشد. کاربران میتوانند با تماس نیز ثبت درخواست کنند. در تلاش هستیم کد USSD نیز راه اندازی کنیم.
با اجرای این کار برای نزدیک به 50 نفر اشتغال زایی کردهایم.. حال اگر تفکیک را هم به کار اضافه کنیم، تعداد این افراد بیشتر خواهد شد. به زودی سرمایه گذارانی به زیست اپ ملحق و کار گسترده تر خواهد شد.
فعلا از ارگانهای دولتی جهت سرمایه گذاری با ما تماس گرفته نشده البته گاهی جهت برنامهها با ما تماس و تعدادی هم عکس گرفته میشود اما پس از برنامه دوباره همه چیز به قبل بازگشته و کسی حمایت نمیکند.
از برنامههای آینده برایمان بگویید؟
در آینده تمرکز بیشتری بر مدارس و دیجیتال مارکتینگ خواهیم داشت. برای این کار نیاز به تولید محتوا داریم که در حال اجرای آن هستیم. مسابقاتی برگزار و جوایزی نیز اهدا کرده و میکنیم. مخاطبان ایرانی نیاز به آموزش دارند و آموزش نیاز به برنامهریزی دقیقی دارد. در این زمینه باید همراهی بیشتری با ما شود. در آینده اگر مخاطبان تمایل داشته باشند به نام خودشان درختی را در منطقهای خواهیم کاشت. جهت توسعه کارمان برنامههای زیادی داریم که امیدواریم توان اجرای آن را داشته باشیم.
mbanews.ir- نرگس فرجی