با توجه به سیاستهای اتخاذشده در بخش قیمتگذاری و ساختار اجرایی حوزۀ تبلیغات محیطی، در سال 1401 با تغییرات عمده و حضور بازیگران جدید در این بخش مواجه خواهیم بود.
مهدی هاتفی، مدیرعامل آژانس خانۀ مدیا، در گفتوگویی که باmbanews داشت، ضمن اعلام این مطلب، به بررسی چالشها و راهکارهایی پرداخت که در رابطه با افزایش قیمت تبلیغات محیطی، بهخصوص در حوزهی بیلبوردها، برندها و شرکتها و درنهایت صنعت تبلیغات را تحتتأثیر قرار می دهد.
تبلیغات محیطی، در کنار سایر جنبههای تبلیغات، طی سالهای گذشته مورد توجه صاحبان رسانه و شرکتهای تولیدی و خدماتی قرار داشته است و پیوسته موضوعات قانونی و تعرفه ها و مزایدههایی که دراینباره مطرح می شود، محل تبادل دیدگاه و اظهارنظرات صاحبان رسانه و شرکتهای تبلیغاتی و مشتریان این رسانه، که واحدهای تولیدی خدماتی سفارشدهنده هستند، بوده است.
سازمان زیباسازی، بهعنوان متولی این بخش، با واگذاری بخشی از مسئولیتها به پیمانکاران، در این میان عملاً به دستگاه نظارتی و سیاستگذار تبدیل شده است.
طی سالهای گذشته، با وجود انتشار کووید 19 و شرایط خاص قرنطینه و عدم حضور مخاطبان در مراکز خرید و اتوبانها بهعنوان محل اصلی این نوع از تبلیغات، تغییر رویکرد انواع تبلیغ را شاهد بودیم؛ اما با کمرنگشدن مشکل کرونا و افزایش تردد و ترافیک شهرها، شاهد افزایش کارایی این رسانه نسبت به دو سال قبل هستیم و برای بسیاری از برندها، حضور در این رسانه در شرایط پساکرونا اهمیت یافته است.
مهدی هاتفی دربارۀ تبعات افزایش نرخ تعرفههای بیلبوردها تصریح کرد: «طی سالهای گذشته نوعی تورم توافقی بین صاحبان رسانه و سازمان زیباسازی شهرداری وجود داشت و این موضوع باعث شده بود تا قراردادها بهشکل روتین تمدید شوند؛ ولی از سال 1400، با اتمام قراردادها که اغلب سهساله بودند، پکیجهایی که وجود داشت تمدید نشد و به فضای تازهای از لحاظ قیمتی و قراردادی وارد شدند.
درواقع، با افزایش شدید تعرفههای تبلیغات محیطی مواجه شدیم. از سویی نیز از طرف سازمان زیباسازی، در مقطع زمانی خاصی به مشتریانی که صاحبان تولید و خدمات بودند، اجازۀ شرکت در مزایده داده شد که با اعتراض صاحبان رسانه، این مجوز لغو شد.
اما اتفاقی که الان رخ داده این است که صاحبان رسانه با توافق مشتری از لحاظ تأمین مالی، با قیمت بالاتری رسانه را در اختیار داشته باشند که درنهایت به حضور مشتریان خاص با حجم زیاد تبلیغ منجر خواهد شد که در این میان قدرت رقابت از بین خواهد رفت و به حذف آژانسهای تبلیغاتی از این صحنه منجر خواهد شد و مشتریان متعدد حضور نخواهند داشت؛ درنتیجه بهنوعی باعث بههمریختگی بازار تبلیغات می شود.»
مدیرعامل آژانس مدیا تأکید کرد که با ادامهی این روند، همۀ مسائل حول محور قیمت و کسب درآمد متمرکز میشود و اثربخشی روی مخاطب، فاکتور مهمی است که در صنعت تبلیغات نادیده گرفته خواهد شد.
درواقع، نیازمند ثبات بازار هستیم و تا زمانی که به ثبات در این بازار دست نیافتیم، اظهارنظر قاطعی نیز نمیتوان داشت. البته این امکان نیز وجود دارد که در اثر چنین رویکردی، رسانههای نوظهور و تازه در صنعت تبلیغات جان بگیرند و مشتریان بیشتر و فضاهای متعدد شکل بگیرد.
وی در ادامه درمورد رویکرد برندها در مواجهه با چنین اتفاقی گفت: «در حال حاضر، به نظرم صدا و سیما سرچشمۀ تبلیغات برای سازمانها شده و طبق بودجۀ مشتریان، بخشی از هزینه نیز توسط آژانس، برای تبلیغات محیطی و فضای دیحیتال در نظر گرفته میشود. برندهایی که در صدا و سیما حضور ندارند، بهنوعی فضای کار در محیط نیز برایشان وجود ندارد و یا مجبور هستند به رسانههایی نظیر عرشه پل و اتوبوسها روی آورند و ازآنجاکه تأمین نقدینگی برای صاحبان رسانه اهمیت بالایی دارد، مشتریان خاص که در صدا و سیما نیز حضور داشته باشند، از ارجحیت حضور در محیط نیز برخوردار شده و شاهد حضور پرتعداد برخی شرکتها روی بیلبوردها بهشکل انحصاری خواهیم بود.»
درکل، با افزایش قیمتها تغییرات بزرگی در این حوزه ایجاد میشود که خیلی به نفع صنعت تبلیغات نیست.